Bordrox Bordro Hizmetleri

[email protected]

6111 Sayılı Teşvik Nedir

Hem genç erkeklerin hem de kadınların daha rahat bir şekilde istihdam edilmesi amacıyla 6111 sayılı teşvik hayata geçirilmiştir. Ayrıca bu teşvik ile:

  • İşverenlerin ödemeler nedeniyle karşılaştığı zorluklar azaltılmak istenmiştir.
  • Yeni meslek ve istihdam alanlarının oluşturulması ve istihdam sağlanması amaçlanmıştır.
  • Teknik ve mesleki eğitimlerin verilmesi amacıyla özendirici nitelik oluşturulmuştur.

6111 sayılı torba kanun ile düzenlenen teşvik, 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Ayrıca diğer bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanunun 74.maddesi ve 4447 sayılı kanuna ek olarak geçici 10.madde teşvikin düzenlenmesinde etkili olmuştur. 6111 sayılı işveren teşviki hem işverenler hem de işçiler için iki ayrı şarta sahiptir.

6111 Sayılı Teşvik İşveren İçin Şartlar

İşverenlerin ilgili teşvikten yararlanması için kanunda belirtilen şartları sağlaması gerekir. Buna göre 6111 sayılı işveren teşviki şartları şunlardır:

  • Aylık prim ve hizmet belgelerinin SGK’ye ifade edilen zaman dilimi içinde teslim edilmesi gerekir.
  • Prim ödemelerinin yasal süre içinde ödenmesi gerekir. İşyerinin kesinlikle kayıt dışı yani sigortasız eleman çalıştırmaması 6111 Sayılı teşvik şartları arasında yer alır.
  • Sahip olunan borçların yapılandırılmış olması veya ödenmesi şartı aranır.
  • Ayrıca işyerinin prim, idari ceza gibi çeşitli cezaların bulunmaması ya da ödenmiş olması teşvikten yararlanması için belirtilen koşulları arasındadır.

6111 Sayılı Yardım İşçi İçin Şartlar

6111 sayılı teşvik koşulları arasında işverenler için olduğu gibi işçiler için de belli koşullar bulunur. 6111 sayılı işçi teşviki şartları:

  • İşçinin bu teşvikten yararlanabilmesi için sağlaması gereken şartlardan ilki 18 yaşını doldurmuş olmasıdır.
  • 1 Mart 2011 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında işe alınmış olmak koşulunu sağlaması teşvikten yararlanılması için belirtilen bir başka şarttır.
  • İşçinin işe alındığı tarihten önceki 6 ayda işsiz olması şartı işverenin 6111 sayılı destekten yararlanılması için sağlanması gerekenler arasındadır.
  • Erkekler ve kadınlar için aranan şartlarda farklılıklar bulunur.
  • Kadınlar için 18 yaşını doldurmuş olması şartı yeterliyken erkeklerde yaş sınırı 18-29 arası olmak üzere ifade edilmiştir.
  • 29 yaşın üstünde olan erkekler için 6111 sayılı teşvik için İşkur Kaydı bulunması istenir.

Teşvikten Kimler Yararlanamaz?

6111 sayılı işveren teşviki, 5335 sayılı Kanunun madde 30, 2.fıkra ile belirtilen şartlar dahilinde yer alan kurum ve kuruluşlar için geçerli değildir. İhaleli iş yapan firmalar teşvikten yararlanamazlar. Ayrıca 2886, 4734 sayılı kanunlar ve 4734 sayılı kanun 3.madde kapsamında alım ve yapım işleri gerçekleştiren işverenler teşvikten faydalanamazlar. Ayrıca uluslararası anlaşmalar kapsamında alım ve yapım işlerini gerçekleştiren işverenler bu teşvikten yararlanamayacaklar arasındadır.

6111 Sayılı Yasa Teşviki Hesaplama

6111 sayılı işveren teşvik tutarı hesaplanırken 4447 sayılı kanunun 10.geçici maddesi ile düzenlenerek sigortalı kişinin prime esas kazancı üzerinden hesaplanır.  Burada işveren tarafından ödenecek olan primin tamamı için teşvikten yararlanılır. Bu işveren hissesinin 5 puanlık kısmı ise hazine tarafından karşılanacak olan tutarı ifade eder. Geri kalan 6111 sayılı teşvik prim ödemelerinin geri kalan kısmını İşkur öder.

İşletmeniz için faydalanabileceğiniz teşvikler hakkında bilgi almak ve bordro hizmeti talebinde bulunmak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.