Bordrox Bordro Hizmetleri

[email protected]

Huzur Hakkı

Firmaların ortakları, limited şirket müdürleri ya da şirketlerin yönetim kurulu üyelerinin kanunlar karşısında bazı yükümlülükleri vardır. Bu toplulukların hususi bir meseleyi tartışmak/ konuşmak adına bir araya gelmiş bulunan üyelere ödenen para huzur hakkı olarak tanımlanır. Bir diğer adıyla huzur tazminatı diye de anılmaktadır. Ortak paydada buluşup iş yapan ve organize olup çalışan bireylerin sorumlulukları ile birlikte çalışma pozisyonları bakımından yüz yüze kaldıkları risklere yönelik maddi bir tutardır. Salt olarak ifade etmek gerekirse İş Kanunu’na göre; “bir emeğe karşılık olarak verilen para, emeğin ederi” mahiyetinde tanımlanmaktadır.

Kimler Huzur Tazminatından Faydalanabilir?

Şirket müdürü sıfatı taşıyan herhangi bir pozisyonda çalışan kişiler tarafından, müdür statüsünde olmayan diğer ortak iş sahiplerine huzur hakkı ödemesi yapılır. Ayrıca Mesleki Eğitim Kanunu’nun 32.maddesine göre ödeme alanları çeşitlilik gösteren bir uygulamadır. Bu kapsamda huzur tazminatı (hakkı) ödemesi çıraklık, mesleki eğitim ile teknik eğitimi yaygınlaştırmak ve geliştirmek adına yapılan tüm çalışmaların desteklenmesi için yürürlüğe konmuştur. Kâr paylaşımından farklı olarak işleyen bu uygulama belli şartlara tâbi olmayı gerektirir. Zira kâr dağılımı ancak eldeki verilerin kâr oranlarına göre paylaştırılır iken, huzur tazminatı kâr ya da zarara bakılmaksızın dağıtımı yapılması esas olan bir sistemdir.

Firma ya da kurumların tazminat verme yükümlülüğünün oluşması için ilk olarak  “şirket esas sözleşmesi” ile bu hakkın belirtilmiş olması gerekmektedir. Yahut da ilgili çalışanlar tarafından tutulan karar defterine,  tüm kurul üyeleri ile müdürlerin bu kararı yazılı olarak kaydedilmiş olmalıdır. Nitekim karar defteri  kullanıma uygun hale gelmeden önce belirtilen her ibarenin kayıt altında kalması açısından notere tasdiki gerektirir. İleride doğabilecek olası tartışma ya da anlaşmazlıklara karşı işin resmiyet kazanması tüm taraflar için en doğrusu olacaktır.

Huzur Hakkı Tutarı ve Hesaplamaları

Şirket müdür ve ortakları tarafından önceden belirlenmiş olan huzur hakkı ödeme bedeli ödenecek tutar için belirleyici bir belge ve sınırdır aslına bakılırsa.  Yasal düzenlemelere göre; Türk Ticaret Kanununun 394 sayılı maddesi gereğince huzur tazminatının genel kurul tarafından kabul edilip yazılı olarak bulunuyor olması gerekir.

Gelir Vergisi Kanunu 61. Maddesi uyarınca bu tazminat türü, ücret sayılan ödemeler kategorisinde yer alır. Önceden yapılan anlaşmaya göre ödenme zorunluluğu bulunmaktadır. Tazminat tutarı hesaplanırken vergi kademeleri ve kesintileri de dikkate alınmalıdır. Hesaplaması yapılıp netleştirilmesi gereken huzur tazminatından damga vergisi ile gelir vergisi kesintileri uygulanacaktır. Gelir vergisi ödemeleri 2020 yılı itibariyle yeniden düzenlenmiş ve oranları değişmiştir. Buna göre hesaplanan huzur tazminatı ve vergi kesintileri:

  • 22 bin liraya kadar huzur tazminatına % 15,
  • 49 bin lirada baz alınacak 22 bin lira için 3.300 lira ya da fazlası tazminata % 20,
  • 180 bin liranın 49 bin lirası için 8.700 lirada %27,
  • 600 bin lira veya fazlasında 180 bin lirası için 44.070 lira fazlası tazminatta % 40 kesintiler olarak belirlenmiştir.

2020 yılı net huzur tazminatı ödemesi rakamlarını daha detaylı öğrenmek için aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz.

Örneğin huzur tazminatının brüt tutarı 23.659 lira olsun. Gelir vergisi 3.632 lira, damga vergisi 180 lira olarak kesinti yapıldığında net huzur tazminat tutarı 20.000 lira olur.

Konu ile ilgili bilgi ve ilgili konuda bordro düzenleme ile ilgili destek almak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.