İrtibat Bürosu Kuruluş İşlemleri ve İşleyişi Nedir?
Piyasa araştırması ve fizibilite çalışmalarının gerçekleştirilmesine yarayan irtibat bürosu kuruluş işlemleri için öncelikle izin alınması gerekir. İzin alınacak olan merci ise Yabancı uyruklu şirketler için Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü olarak ifade edilmiştir.
İrtibat bürolarının ticaret yapmaları yasaklanmıştır. Çünkü kuruluş amaçları sadece inceleme ve analizdir. Bunlara ilave olarak bu büroların, kapanışları ya da tasfiyeleri söz konusu değilse kar ya da transfer talebinde bulunmaları mümkün değildir. Kuruluşlarına Ekonomi Bakanlığınca verilen izin en fazla 3’er yıllık süreleri kapsar.
Kurulan irtibat bürolarının masrafları ve çeşitli giderleri de bulunur. Büroların masraflarının karşılanma şekli, yurt dışından getirilen dövizler aracılığıyla olur.
İrtibat Bürosu Kuruluş İşlemleri
İrtibat büroları kurulmak için şöyle bir izin sürecinden geçer:
Ekonomi Bakanlığı, yabancı ülkede yeni kurulmuş olan şirketlerin Türkiye’de irtibat bürosu açma taleplerini 3 ayrı durumu inceleyerek karar verir. Şirketin faaliyet konusu, sermayesi, istihdam edilecek personel sayısı olmak üzere bu üç unsur değerlendirilir.
İrtibat bürosu kuruluş işlemleri ardından faaliyete geçmesi için değerlendirilen unsurlar neticesinde, kuruluşunun üzerinden 1 yıl geçmesi gerektiği şartı ileri sürülebilir. Yabancı şirketler için evrakların ve diğer belgelerin hazırlanması neticesinde Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılmalıdır. Kurum tarafından yapılan değerlendirme neticesinde ilgili sürecin sonlandırılması için durum değerlendirmesi yapılır.
İrtibat Bürosu Kuruluş Alanları
İrtibat bürosu kuruluş işlemleri şu 5 alan Ticaret Bakanlığı’nca yabancı şirketler için tanınmış olan faaliyet alanları bulunur:
- Temsil ve ağırlama,
- Türkiye’deki tedarikçilerin kalite ve standart kontrolü, denetimi ve tedarikçi temini,
- Teknik destek,
- Haberleşme ve bilgi aktarımı,
- Bölgesel yönetim merkezi yer alır.
Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ve Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda belirtilen süre kapsamında bildirim yapılması gerekir. İrtibat bürosu kuruluşu ve ilerleyişi sürecinde her yıl Mayıs sonuna kadar faaliyet bilgi formlarını vermek zorundadır. Formun verilmesi gereken Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’dür.
İrtibat Bürosu Kuruluş İşlemleri Bildirimi
Türkiye’de faaliyette olan irtibat bürolara için büronun geçmiş yıllardaki faaliyetlerinin “Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ve Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği” uyarınca: “Türkiye’de faaliyette olan irtibat büroları; büronun geçmiş yıl faaliyetleri hakkında, Yönetmelik ekinde yer alan bilgi formunu vermek zorundadır. İrtibat Bürolarının Faaliyetlerine İlişkin Bilgi Formu her yıl Mayıs sonuna kadar bildirmek zorundadır. Bu bildirimler yıllık bazda yapılmalıdır.
İrtibat Bürosu Kuruluş İşlemleri Vergi Esasları
Kuruluş izni almış olan irtibat bürolarının vergi dairesine yapması gereken bildirimler de bulunur. Vergi dairesine kayıt belgesinin ve büro kira sözleşmesinin bir örneğinin bir ay içinde verilmesi gerekir. Eğer büronun adresi, yetkilisi, yabancı şirkette unvan değişikliği gibi durumlar söz konusu olursa bu durumun en geç 1 ay içinde bildirilmelidir. Bildirimi yapılacak olan kurum Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’dür. İrtibat büroları kuruluş işlemleri tamamlanmış olan büronuz için yapacağınız değişikliklerde bildirilmesi gereken belgeler arasında:
- Yeni atanan kişinin yetki belgesi,
- Unvan değişikliği belgesi yer alır.
İrtibat büroları kuruluş işlemleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz. Bordro ve teşvik danışmanlığı yanında şirket kurulumu ile ilgili merak ettiklerinizi sorabilir, hizmet talebi için bize ulaşabilirsiniz.