Bordrox Bordro Hizmetleri

[email protected]

Sigorta Primine Esas Kazanç

Her senenin başında değişen resmi parametreler ve bazı iş kanunu hükümlerinde bu yıl da çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında yapılan değişiklikler ise SGK taban ve tavan tutarları ile ilgili olarak yenilikler getirmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kısaltması olan SGK her Türk vatandaşını ilgilendiren bir uygulamadır. SGK, çalışanların sağlık ve sosyal anlamda güvence kazanmaları için hizmet veren bir kurumdur. Bu bağlamda sadece gereksinimler için değil, herhangi bir risk ya da tatsız olabilecek sonuçlar neticesinde doğan zararı devlet karşılamış olur.

En bilinen ve herkesin faydalandığı kısmı ise hastalık ve hastanede kalınması gereken hallerde ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanılması şeklindedir. Ayrıca yine bilindiği gibi prim ödemeleri karşılığında şartlar yerine getirildikten sonra emekli olup maaş alma hakkına sahip olunması SGK aracılığıyla mümkündür.

Sosyal Güvenlik Kurumu Görevleri Nelerdir?

Sağlık ve sosyal güvence sağlamak amacıyla hizmet veren SGK taban ve tavan tutarı hakkında bilgi vermeden önce görevlerinden bahsetmek yerinde olacaktır. SGK görevleri aşağıdaki listede sıralanmıştır:

  • Ulusal kalkınma politikaları dahilinde yıllık bazında uygulanan programlar ile sosyal güvenlik politikalarını hayata geçirmek ve bu stratejik hamlelerin geliştirilmesinde rol almak,
  • Sunulan hizmet ve haklardan yararlanabilecek olan her vatandaşa karşı olan şahsi ya da kurumsal yükümlülüklerin ibrazını sağlamak,
  • Sosyal güvenlik ile ilişkili her meselede uluslararası hamle ve faaliyetleri takip etmek ve makul düzeylerde olacak şekilde uygulamak,
  • Gibi pek çok vatandaşın haklarını koruma ve tedarik etme anlamındaki vazifeleri Sosyal Güvenlik Kurumu üstlenmiş bulunmaktadır.

SGK’nın karara vardığı taban ve tavan tutarı ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na kaydedilecek sigortalı prim ödemesine göre en az ve en fazla tutarı ortaya koyar. 5510 sayılı kanunda bulunan 4/a bendine göre SGK taban ve tavan tutarları hesaplamasından faydalanacak olanlar işveren bünyesindeki işçilerdir.

SGK Taban ve Tavan Tutarları Nasıl Belirlenir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ndaki 82. maddeye göre SGK taban ve tavan tutarı maddeler halinde sıralanmıştır. Buna göre:

  • SGK taban tutarını hesaplanırken uygulanan asgari ücret miktarının otuzda birinin tahsil  edilmesi gerekmektedir. Buradaki asgari ücret günlük olarak hesaplanmaktadır.
  • SGK tavan tutarı hesabında ödenen primin asıl kazancının alt sınırının 7,5 katı olmalıdır.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olduğu halde Türküye ile ilişkili herhangi bir sosyal güvenlik kapsamına kaydı ve güvencesi bulunmayan ülkede yaşayıp çalışan işçilerin SGK taban ve tavan tutarları farklılık gösterir.
  • Düzenlenmiş yasalara göre tavan ücret 7,5 kat olarak hesaplanamaz, 3 kat olarak hesabı yapılır.

SGK Taban Ve Tavan Ücreti

Yeni düzenlemeye göre 01.01. 2020  ile 31.12.2020 tarihleri arasında belirlenen sigorta primine göre hesabı yapılmış olan aylık kazancın SGK taban ve tavan tutarı şu şekilde belirtilmiştir:

  • SGK taban tutar, aylık kazanç tutarının alt limiti olan 2.943 liradır.
  • SGK tavan tutar, aylık kazanç tutarının üst limiti olan 22.072.50 lira olarak uygulanmaktadır.

Eğer SGK primleri ve tavan ve taban tutarları ile ilgili bilgi almak isterseniz bize iletişi bilgilerimizden ulaşabilirsiniz. Dilerseniz bordro hizmeti ile ilgili danışmanlık talebinde bulunabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.