Bordrox Bordro Hizmetleri

[email protected]

SGK TEŞVİK DANIŞMANLIK

  • Maliyetlerinizi indirin
  • Zamandan tasarruf edin
  • Raporlama çeşitliliği sağlayın
  • İdari para cezalarından kurtulun
  • Gizlilik ve güvenlik sağlayın

Sosyal Güvenlik Teşvikleri Nelerdir? Kimler Faydalanabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu teşvikleri; işverenlerin istihdama katkı sağlaması ve daha fazla işçi çalıştırması karşılığında belirli oranlarda verilen bir tür destektir. Hem işsizlik oranının azaltılması hem de toplumsal refahın arttırılması bağlamında düşünülebilecek olan SGK teşvikleri farklı teşvik kanunları ile yürürlüğe girmiş olup şartları sağlayan işverenlere destek olarak sunulmaya devam eder.

2020 yılı itibarı ile işverenlerin faydalanabileceği pek çok Sosyal Güvenlik Kurumu teşvikleri olduğundan söz edilebilir. Sayfamızda en çok bilinen ve rağbet gören SGK teşviklerini kısaca açıklamaya ve tanımaya çalışacağız.

SGK Teşvikleri ve Türleri

Farklı zaman dilimlerinde çıkarılan SGK teşvikleri ile işverenlerin daha fazla işçiyi çalıştırması amaçlanırken devletin farklı fonlar aracılığı ile bu teşvikleri finanse ettiği bilinir. Uzun vadede işsizlik oranında çok ciddi düşüşlere yol açması beklenen en popüler SGK teşviklerini aşağıdaki şekilde sıralamak mümkün olur.

  • 6645 Sayılı İşbaşı Eğitim Programı Teşviki
  • 6111 Sayılı Genç İstihdam Teşviki
  • 7103 Sayılı İlave İstihdam Teşviki
  • 15921 Sayılı İşsizlik İstihdamı
  • 5746 Sayılı AR-GE Teşviki
  • 16322/25510 Yatırım Belge Teşviki
  • 6704 Sayılı Sosyal Destek Teşviki
  • 5544 Sayılı Mesleki Yeterlilik Teşviki
  • 6486 Sayılı Bölgesel İndirim Teşviki
  • 14857 Sayılı Engelli İstihdamı Teşviki

 

Popüler Sosyal Güvenlik Teşvikleri

6111 İlave İstihdam Teşviki

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işverenlere sağladığı teşvikler dendiğinde akla ilk gelen 6111 İlave İstihdam Teşviki’dir. 13.02.2011 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe giren bu teşvik kapsamında kadınlar ile gençler başta olmak üzere iş gücüne katılımı arttırmak, istihdam oranlarında yükseliş yakalamak, yeni istihdam olanaklarının sağlanmasını desteklemek, kalite ve etkinliğin arttırılmasına katkıda bulunmak amacı güdülmüştür.

SGK tarafından uygulamaya konan teşvikte temel amaç SGK primlerinin işveren payına düşen kısmının işsizlik fonundan desteklenmesidir.

2011 yılında yürürlüğe giren 6111 sayılı teşvik; 31.12.2020 tarihine kadar devam edecek. 2018 yılında çıkarılan bir düzenleme kapsamında geriye dönük teşvikten yararlanma hakkı da getirilmiş böylelikle 6111 İlave İstihdam Teşviki kapsamında ciddi bir genişleme görülmüştür.

687 Sayılı KHK Teşviki

2016 yılında gerçekleşen darbe girişimi sonrasında hayatımıza giren OHAL çeşitli değişiklik ve düzenlemeler getirmiştir. 6111 İlave İstihdam Teşviki de OHAL kapsamında işçi ve işveren için bir umut ışığı olarak beliren bir teşvik olarak kabul edilebilir. 2017 yılında yürürlüğe giren söz konusu teşvik kapsamında 3 aydır işsiz bir işçiyi sigortalı çalışmaya başlatan işverenlere çeşitli indirim ve muafiyetler verilmesi amaçlanmıştır. Şartları sağlayan her çalışanı için SGK primlerinde indirim hakkı kazanacak olan işverenler aynı zamanda vergi indirimine de hak kazanarak 2 taraflı bir kazanç elde etmiş olacaktır.

5510 SGK Teşviki ve 5 Puan Prim İndirimi

Türk çalışma hayatını düzenleyen en önemli unsurlardan bir tanesi olan teşviklerden bir başkası da 5510 sayılı yasa uyarınca işverenlere tanınan 5 puanlık indirim hakkıdır. İşverenlerin istihdama katkı sağlaması noktasında çok ciddi bir teşvik olarak görülen 5510 sayılı kanundan doğan indirim; özel sektör çalışanları için ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarında 5 puanlık indirim yapılmasını hedefler. İşveren maliyetlerinin azaltılması ve işçilerin bir yük olarak görülmemesine katkı sağlayan bu Sosyal Güvenlik Teşvikleri uzun vadede oldukça faydalı olur.

SGK Teşvikleri Kimler İçindir?

Sosyal Güvenlik Kurumu; teşvikler ve destekler başlığı altında hem işçiyi hem de işvereni koruyacak düzenlemeler gerçekleştirerek temel anlamda istihdam oranında artışı hedefler. Bu noktada verilen teşvikler işvereni işçi çalıştırmaya yönlendirse de aslında burada temel amaç işçilerin işsiz kalmasına engel olmaktır. Siz de özel sektörde işçi çalıştıran bir işverenseniz SGK teşvikleri kapsamında faydalanabileceklerinizi incelemelisiniz. İlave istihdam için indirim ve muafiyetlerden faydalanarak iş akışının sağlanmasında ciddi avantaj sağlayabilirsiniz.

Hem işveren hem de işçiler yönünden avantajları çok ciddi düzeylerde olan SGK teşviklerinin neler sunduğuna gelin daha yakından bakalım!

Sosyal Güvenlik Kurumu Teşvikleri ve Avantajları

6111, 687 ve 5510 başta olmak üzere çeşitli numaralarla anılan SGK teşvikleri şu avantajları ile ön plana çıkar;

  • İşverenler tarafından işçi maliyetlerinin azaltılması sayesinde işçilerin yük olmaktan çıkarılması sağlanır,
  • Teşvikler sayesinde daha fazla işçi çalıştırılarak işsizlik oranlarında ciddi düşüşler yakalanır,
  • İşsizlik fonu ve hazine fonlarının verimli bir şekilde kullanılması ile yeni istihdam alanları oluşur,
  • Teşvik ve destekler kapsamında iş bulma imkanı yakalayan işçiler tecrübe edinme şansı elde eder,
  • İşçi çalıştırmak isteyen ama maliyetler nedeniyle bunu gerçekleştiremeyen işverenlerin iş akışını destekleyecek çözümler üretilir,

Yukarıdaki avantajlar ve çok daha fazlası sayesinde işletmenizde ciddi bir gelişme yakalamak adına bu teşviklerden nasıl faydalanabileceğinizi hemen inceleyebilirsiniz.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.