Bordrox Bordro Hizmetleri

[email protected]

14857 SAYILI ENGELLİ TEŞVİKİ

Teşvik İndirim İşlemleri

1487 Sayılı Engelli İstihdam Teşviki

14857 Sayılı Engelli İstihdam Teşviki, engelli vatandaşların işyerlerinde istihdam edilebilmesi için devletin işverenlere sağladığı bir teşviktir. 14857 Sayılı Engelli İstihdam Teşviki’nde en temel amaç işverenlerin mali yüklerini hafifletmektir. Bunun yanı sıra engelli vatandaşların istihdama edilmesini ile hem kendi gelirlerini kazanması hem de topluma faydalı bireyler olması sağlanır. İş Kanunu’na göre 50 kişi ve üzerinde çalışana sahip olan işletmelerin çalışan sayılarına %3 oranla engelli işçi çalıştırması gerekir. Aynı il sınırları içerisinde farklı konumlarda birden fazla iş yeri bulunan işverenlerin ise engelli işçi çalıştırma zorunluluğu toplam işçi sayısı baz alınarak hesaplanır.

14857 Sayılı Engelli İstihdam Teşviki Kapsamı

Özel sektörde faaliyet gösteren firmalar 14857 Sayılı Engelli İstihdam Teşviki kapsamında engelli vatandaşların sigortalarının belirlenen prime esas olarak alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait hisselerin tamamı devlet tarafından karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra işletmeler engelli çalışan kontenjanından fazla engelli kişi de çalıştırabilmektedir. İşverenin kontenjanından fazla engelli çalıştırması durumunda yani yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştırdıklarında her bir engelli çalışan için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden sigorta priminin tamamı devlet tarafından karşılanır. Yapılan bu destek ve ödemeler sayesinde hem işletmeler maddi olarak çok daha rahat edebilir hem de engelli vatandaşların istihdam oranları arttırılabilir.

1487 Sayılı Engelli İstihdam Teşviki Şartları Nelerdir?

Devletin işverenlerin maddi olarak rahatlayabilmeleri ve daha fazla kişiyi istihdam edebilmeleri için sunduğu her teşvik ve indirimin belirli şartları vardır. Bu kapsamda 1487 Sayılı Engelli İstihdam Teşvikinin de belirli şartları bulunur. Söz konusu şartları aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.

  • İşverenler çalıştırdıkları tüm personelinin aylık prim ve hizmet belgelerini kanunda belirtilen süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermelidir.
  • İşverenlerin sigortalılarının sigorta primlerini gününde ve eksiksiz bir şekilde yatırması gerekmektedir.
  • İşverenin sigortasız işçi çalıştırmaması gerekmektedir. sigortasız işçi çalıştırdığı anlaşılan işveren ile ilgili hem sigortasız işçi çalıştırdığı için hem de haksız yere devlet teşviki aldığı için çeşitli hukuki yaptırımlar uygulanacaktır.

1487 Sayılı Engelli İstihdam Teşvikinden Kimler Yararlanamaz?

1487 Sayılı Engelli İstihdam Teşvikinden yararlanamayan işçi ve işverenler bulunur. 1487 Sayılı Engelli İstihdam Teşvikinden yararlanamayan işçiler;

  • Öğrenci, çırak, aday çıraklar,
  • Yurt dışında çalışan sigortalılar,
  • SGDP’ye tabi şekilde çalışan sigortalılar,
  • Su altı ve yer altı işyerlerinde çalışan kişiler şeklindedir.

1487 Sayılı Engelli İstihdam Teşvikinden yararlanamayan işverenler;

  • Kamu işletmeleri
  • Sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan işletmeler şeklindedir.

1487 Sayılı Engelli İstihdam Teşvikinden Nasıl Yararlanılır?

Yukarıda bahsedilen işletmelerden biri değilseniz ve 1487 Sayılı Engelli İstihdam Teşvikinin gerekli şartlarını yerine getiriyorsanız devletin işletmeniz için sunduğu istihdam teşvikinden faydalanabilirsiniz. Bu teşvikten yararlanabilmek için çalışan sayısının 50 ve üzerinde olması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. İşletmenizde çalışan personel sayısının %3 kadar engelli personel çalıştırabileceğiniz gibi bu oranın üzerinde de engelli personel çalıştırabilirsiniz.

1487 Sayılı Engelli İstihdam Teşvikinden faydalanabilmeniz için size gerekli danışmanlığı ve hizmeti sağlıyoruz. Geliştirdiğimiz teknolojik imkanlar ve programlar doğrultusunda işletmenizin teşvike başvurabilmesi için gerekli evrak ve raporları hıza bir süre içerisinde hazırlayarak 1487 Sayılı Engelli İstihdam Teşviki’ne başvurunuzu gerçekleştiriyor ve teşviki hızlı bir şekilde almanızı sağlıyoruz. 1487 Sayılı Engelli İstihdam Teşviki ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.