Bordrox Bordro Hizmetleri

[email protected]

2021 çocuk ve aile yardımı evli ve devlet ya da işveren bünyesine çalışan işçilere verilen bir ödenektir. Memur maaşları ve özel sektör için asgari ücretin yıllık olarak artmasıyla beraber  aile yardım rakamları da artar. Kamuda görevli bulunanların eş ve çocuk yardımı maaşın artışı ile orantılı olarak güncellenir. 2020 yardımları ile kıyaslama yapmak için aile yardımı istisnası isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

Memurların, çalışmayan ve sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayan eş ve çocuklarından dolayı maaşlarına ilave aylık aile yardımı ödenir. Aile ve çocuk yardımları, gelir ve maaş katsayısının çarpımı ile hesaplanır.

Özel sektörde ise işveren çalışanlarına “Çocuk Zammı/Yardımı” ve “Aile Zammı/Yardımı” adıyla ödemeler yapar. Bu ödemelerin her ay devlet tarafından belirlenen oranlarda SGK ve Gelir Vergi istisnaları vardır.

2021 Çocuk ve Aile Yardımı Alma Koşulları

Özel sektör açısından gerek çocuk yardımı gerekse aile yardımı zorunlu ödemeler değildir. Aile ve çocuk yardımı tutarlarının belirlenmesi işverenlerin inisiyatifiyle değerlendirilecek bir uygulamadır. Ancak iş sözleşmesiyle hükümlere bağlanmış anlaşmalar söz konusu olduğunda bu tutarlar SGK ve vergi matrahından istisna edilir.

Özel sektörde çocuk yardımının istisnası mevcutken aile yardımı için SGK primlerinde istisna uygulanamaz. Gelir vergisi istisnaları sadece memurlar için söz konusudur. Özel sektörde çalışan işçiler için ödenen aile yardımlarında hiçbir vergi istisnası ya da indirimi yoktur. Fakat bazı durumlar 2021 çocuk ve aile yardımı için istisna uygulanıp uygulanmayacağında belirleyici olmaktadır.

Çocuk ve Aile Yardımlı İstisnaları

5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu Madde 80/3-b bendine göre: “Ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları; seyyar görev, kıdem, iş sonu veya kıdem tazminatı niteliğindeki toplu ödemeler; keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile kurumca tutarları yıllar içinde belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin %30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmaz.” olarak belirlenmiştir. Yani bu hükümler dahilinde, kurumların belirlediği istisna tutarlar kapsamında 2021 çocuk ve aile yardımı SGK matrahından istisna edilebilir. Özel sektördeki istisnai hükümler bu yöndedir.

Devletin memurlara hak tanıdığı aile ve çocuk yardımlarını alabilecek kişiler için gereken koşullar ise:

  • Çalışmayan ve maaşı olmayan eşler için ömür boyu,
  • Erkek çocukları için 25 yaşına kadar,
  • Kız çocukları için çalışmadıkları ve evlenmedikleri süre boyunca olmak üzere belirtilmiştir.

Çocuk ve Aile Yardımı Tutarları

Özel sektör çocuk yardımı istisnası 2021 çocuk ve aile yardımı tutarlarıyla belirlenmiştir. Buna göre; çocuk yardımı SGK istisnası asgari ücretin %2’si kadar olmalıdır.

Devlet memurları çocuk yardımı şartlarına göre çalışan eş için en çok 5, çalışmayan ve emekli eş için ise en çok 3 çocuk adına yardım ödenir. Bu tutarlar:

  • 72 aydan küçük her bir çocuk için 82.89 TL,
  • 72 aydan büyük her bir çocuk için 41.45 TL,
  • En az %40 engeli olan 72 aydan küçük çocuklar için 124.34 TL,
  • En az %40 engeli olan 72 aydan büyük çocuklar için 62.17 TL olarak belirlenmiştir.

Aile yardımı tutarları özel sektör bazında asgari ücretin %10’u baremindedir. Memurların alacağı aile yardımı tutarı, aylık maaşa 376.83 TL olarak eklenir. Aile yardımında SGK istisnası Ocak ve Haziran,  temmuz ve aralık olmak üzere her iki dönem için 357,75 TL’dir. 2021 çocuk ve aile yardımı yasalarla korunan vatandaşlık haklarındandır.

Bordrox bordro hizmetleri  ve danışmanlığı için bizi arayabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.