Bordrox Bordro Hizmetleri

[email protected]

İşçilerin hakları kesin hükümlerle belirlenip yasalarca korunmaktadır. Ara dinlenme süreleri de bu hakların içindedir. Halk arasında ara dinlenme, öğle arası ya da mola gibi rutinlerle ifade edilir. Günlük çalışma saatlerinin belli bir vaktinde uygulanan bu zaman dilimi değişiklikler gösterebilir. Genel olarak iş yerinin düzeni, iş sözleşmesindeki anlaşma ya da işin durumu ile niteliği belirleyici faktörlerdir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 68.maddesine göre ara dinlenme uygulamaları çalışma saatleri ve sürelerine göre belirlenir. Çay molası ve sigara arası vermek gibi işe ara verilen durumlar da kademeli olarak bu uygulamaya dahil edilebilir.

Ara Dinlenme Süreleri Ne Kadardır?

Ara dinlenme çalışma sürelerinin baz alınmasıyla hesaplanır. Molalar, iş yeri kuralları ya da işveren tarafından esnek tutulan süreçlerden oluşsa da İş Kanunu’nda belirtilen periyodik zamanlar mevcuttur. Bu süreler asgari sınırlardır. Dinlenme süresi için yöre, gelenek, iş türü, mevsim gibi birçok kritere göre farklı düzenlemeler işveren ve işçi arasında yapılabilir. Ara dinlenmelerin bir iş yerinde çalışan tüm işçilere aynı anda kullandırılması zorunlu değildir. Çalışanların hepsi aynı anda kullanabileceği gibi farklı saatlerde de mola verebilirler. Buna göre işçilere ara dinlenme süreleri:

  • En fazla her dört saatte ya da daha kısa sürelerde on beş dakika,
  • Dört saatten fazla veya yedi buçuk saatlik işlerde yarım saat,
  • Yedi buçuk saatten fazla süren mesailerde bir saat olmak üzere verilebilir.

Ara Dinlenme Süresi Çalışma Saatlerine Dahil midir?

Ara dinlenme süreleri hiçbir zaman çalışma saatleri olarak hesaba katılmaz. Örneğin; sabah 09:00’da işbaşı yapan bir işçi, saat 18:00’da çalışmayı bırakıyor. Gün içinde de bir saat yemek molası ile on beşer dakikalık iki çay molası kullanıyorsa, günlük çalışma süresi 9 saatten değil 7,5 saatten hesaplanır. Yani bir çalışan gün içinde; öğle arası dışında da molalar verebilir. Sigara, çay, kahve gibi ihtiyaçları nedeniyle ya da namaz kılmak için işe ara veriyorsa hepsi ara dinlenme uygulamaları kapsamında sayılır.

İşçi ara dinlenme süresinde özgürdür. Bu süreyi isterse iş işyerinde dinlenerek isterse dışarıda geçirebilir. Ancak bazı işyeri sözleşmelerinde dışarı çıkmanın uygun olmayacağı nitelikte işler söz konusu olduğunda durum farklılaşır. İş anlaşmasında, ara dinlenmelerin iş yerinde uygulanacağı taraflar arasında belirlenmişse, işçi molasını iş yerinde verebilir. Ara dinlenme süreleri, belirlenmiş olup işçinin çalışmaya zorlanamayacağı serbest zamanlardır.

Ara  dinlenme süresi ve bordro hizmetleri hakkında bilgi almak için şimdi bizimle iletişime geçin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.