Bordrox Bordro Hizmetleri

[email protected]

Anayasanın 50. Maddesi, çalışan her bireyin dinlenme ve izin kullanma hakkı olduğunu ifade eder. Bu doğrultuda çalışılmış sayılan günler için de ücretli izin uygulaması yapılır. İşçilerin hafta sonu, bayram ve yıllık olarak ücretli izinleri kanunlarca hak olarak tanınmıştır.

Aslına bakılırsa yıllık ücretli izin, istisnasız her çalışanın senede bir kez kullanma zorunluluğu olan izin türüdür. Buna ilaveten ayrıca bazı hususi hallerden kaynaklanan istisnai durumlarda da verilen izinler mevcuttur. Yani kişi bazı özel durumlar nedeniyle izin kullandığında bile çalışmış kabul edilir. Bu izin kullanılması gereken ama çalışılmış hallerden sayılan günler için belli özel şartlar bulunur.

İş Kanunu’nda Ücretli İzin

İşçilerin geçerli mazeret ya da mazeret dışı zaruri hallerinde çalışılmış sayılan günler ve çalışılmış sayılan yani maaş kesintisi uygulanamayacak zaman dilimleri vardır. Bunlardan ilkini iş arama izni olarak ifade edebiliriz.

İş Arama İzni

İş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda İş Kanunu 27. maddesi gereğince işçinin günlük olarak en az 2 saat iş arama hakkı bulunur. Bu süre zarfında çalışanın saatinden kesinti yapılamaz. Ayrıca eğer işçi o tanınmış olan hakkı 2’şer saat olarak değil de toplu bir halde kullanmayı tercih ederse bu isteğini işverene bildirmek durumundadır. Bu talep doğrultusunda izin hakkını kullanabilir. İşveren işten çıkaracağı ya da kendi isteğiyle ayrılacak olan çalışana mesai saatlerinde hiçbir kesinti yapmadan iş arama izni vermekle yükümlüdür. Çalışılmış sayılan günler arasında yer alan diğer bir özel durum dini ve resmi tatiller

Dini ve Resmi Tatiller

Sigortalı olarak çalışan işçilere kanunlar tarafından resmi ve dini tatil günleri izin hakkı verilmiştir. 23Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim, 1 Mayıs, 1 Ocak, Ramazan ve Kurban Bayramı gibi tatillerde çalışmayan işçiler maaşlarını alırlar. Yani bir mesai yapılamasa dahi bu günlerin ücretleri tam mesai ücreti olarak ödenmek zorundadır.

Çalışılmış Sayılan İzin Günleri

Çalışılmış sayılan günler arasında yer alan haftalık ve yıllık izinler de kanunla düzenlenmiş şartlara bağlı olarak ücretli izinler arasındadır.

Haftalık Tatil İzni: Her işçi için, belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları şartı ile 1 haftalık süre zarfı içinde asgari olarak 24 saat dinlenme izni verilir. Buna haftalık tatil de denilebilir. Bu durumda aranan mutlak koşul işçinin sabit iş günleri içerisinde eksiksiz çalışmış olması gerekmektedir. Ancak fiilen çalışmış olmasa bile çalışılmış sayılan günler de aynı kategoriden sayılır. Örneğin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Perşembe günü olabilir. Bu durumda işçi o gün çalışmamış olsa bile haftalık tatilinin ödemesini alır.

Yıllık ücretli izin, çalışılmış sayılan günler arasında yıllık ücretli izin de çalışanları yakından ilgilendirir.

Yıllık Ücretli İzin: Hali hazırda çalıştığı iş yerindeki bir işçi, işe başladığı günden bu yana deneme süreci de dahil olmak üzere en az süreyle bir yıl çalışmış olmalıdır. Zira bu işçilerin yıllık ücretli izin hakkı bulunur. Yıllık ücretli izin hakkına ilişkin maaş, çalışan iznini kullanmaya başlamadan önce ya da avans adı altında ödenmesi gerekmektedir. Çalışanın kıdemine göre farklılık gösteren ücretli izin türünün kullanım zamanı ve süresi işçi ve işveren arasında da anlaşma yapılarak kullanılabilir. Şayet hakkı olduğu halde bir işveren işçisine yıllık ücretli izin hakkını kullandırmazsa işçi başına 285 lira para cezasına çarptırılır.

Diğer Çalışılmış Sayılan Günler

Evlilik, ölüm, düğün ve engelli çocuk sahibi olmak söz konusu olduğunda çalışanların izin kullanması yasal haklarıdır. Bu durumlarda çalışanlar kanunla belirtilen şartları sağladıkları takdirde ücretli izin kullanma hakkına sahiptir.

Evlilik, Ölüm, Düğün gibi Haller

Çalışanın evlenmesi, Doğum yapması/ eşinin doğum yapması, evlat edinmesi, anne, baba, eş, kardeş ya da çocuğunun ölmesi durumu çalışılmış sayılan günler dahilindedir. Ücretli izin hakkı babındaki gün sayıları 3 ila 5 aralığında değişir.

Engelli Ebeveyni Olmak

Çalışanların en az % 70 engeli ya da rutin bir şekilde takip ve tedavisi devam eden kronik hastalığı bulunan çocuğunun tedavisi için çalışmadığı günlerde de çalışmış olarak sayılır. Ancak hastalık raporuna dair durum bildirir belgesi alınmak zorundadır. Ebeveynlerden yalnızca biri bu haktan faydalanabilir. Bir yıllık süreçte toplu ya da bölerek 10 güne kadar alınan izinlerde kesinlikle bir ücret kesintisi yapılamaz.

Çalışılmış sayılan günler ve bütün çalışan özlük hakları ile ilgilibordro düzenleme hizmetleri almak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.