Yurtdışı Gündelikler
Sigortalı kadın işçilerin, ilk sigorta kayıtlarının ardından herhangi bir zaman diliminde doğum yapmaları doğum borçlanması uygulamasına dahil olmaya hak kazandıkları anlamına gelir. Doğum yaptıktan sonraki süreçte anneler iş hayatında uzunca bir süre bulunamayacaklardır. İşte bu nedenle çalışmadıkları günlerin sigorta primlerinin ödenmesine imkan veren uygulama sayesinde kadınların emekliliklerinin daha erkene çekilmesi söz konusu olabilir.
2014 yılındaki yeni düzenleme sonrasında sigortalı olarak çalıştığı dönemde doğum yapmış olan kadın, toplamda 3 çocuk için doğum borçlanma hakkına sahiptir. Buna göre sigorta kaydından sonra doğum yapan kadınlar 3 çocuk için toplamda 6 yıl borçlanma yapabiliyor. Bu sayede kazanılan prim 2760 gün oluyor. Yani yaş ve ödenen yıl sayısı dolmuşsa 6 yıl beklemeksizin emekli olmaya hak kazanılabilir.
Doğum Borçlanması Şartları
Tabi ki her hak için geçerli olduğu gibi annelere özel olarak uygulanan doğum borçlanma hakkı için de belli şartlar bulunur. Bunlar aşağıda ifade edildiği şekildedir:
- Yeni doğum yapmış annenin sigorta giriş tarihinin doğumdan önce yapılmış olmalıdır.
- Kadın işçi doğum yaptıktan sonra sigorta priminin ödenmemesi gerekir.
- Annenin borçlanma hakkı kazanması için işe gitmediği sürede çocuğunun sağ olarak doğup hayatta kalmış olması şartı bulunur.
- İlk defa doğum yapan sigortalı anne henüz iki sene dolmadan ikinci defa doğum yaparsa ilk doğum ile ikinci doğum arasındaki zaman ile ikinci doğumunun borçlanmasına bağlı olarak iki yıllık süreç kadar borçlanabilmektedir.
- Staj yapılacağında başlatılan sigorta da bu borçlanma için ilk sigorta kaydı olarak kabul edilir ve doğum borçlanması kapsamında yer alır.
Doğum Borçlanması Başvurusu
Sigortalı çalışan olan kadın ikamet ettiği yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne başvuru yapabilir.
Devlet dairesinde görev yapan kamu personeli kadın memur, Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı’na doğum borçlanması başvuru dilekçesi oluşturarak süreci başlatabilir.
Kadınların, yetkili birimlere başvuru yapmaları için işverenin bir kayıt ya da evrak vermesi gerekmez. Kadın sigortalı, nüfus cüzdanı fotokopisi ve doğum borçlanma formu ile ilgili mercilere başvuru için gidebilmektedir. Borçlanma başvurusu ve dilekçe incelemesi neticesinde şartlar değerlendirilerek erken emeklilik hakkından yararlanıp yararlanılmayacağı anneye bildirilecektir.
Doğum Borçlanma Hesaplaması
Diğer tüm kanuni uygulama, teşvik, hak ve indirim gibi devlet desteği ile sunulan fırsatlardan yararlanabilme şartlarında değişiklikler olabilir. Asgari ücretteki güncellemeler doğum borçlanması oranını da etkileyen bir unsurdur. Bu doğrultuda brüt asgari ücret günlük maaşın % 32’si doğum borçlanmasının 1 gününün miktarını karşılamaktadır. Bu tutarın 7,5 katı fazlası ise günlük bazında en yüksek borçlanma tutarını ortaya koyar. 2020 yılı ile birlikte doğum borçlanması tutarları şu şekilde hesaplanmaktadır:
1 aylık doğum borçlanma ücreti 941,76 TL,
1 yıllık doğum borçlanma ücreti 11.301.12 TL,
2 yıllık doğum borçlanma ücreti 22.602.24 TL olarak belirlenmiştir.
Doğum Borçlanma Süresi ve Ödeme
PTT şubelerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla doğum borçlanması ödemesi yapılabilmektedir. Ödenme süresi 1 aydır. 1 ay geçirilerek ücret ödenmezse doğum borçlanma talebi iptal edilir. Bu borçlanma taksitlendirmeye tâbi tutulamaz.
Eğer doğum yapan, izin kullanan, çeşitli nedenlerle işe ara vermek zorunda kalan personelleriniz varsa o halde bu durumları İş Kanununa ve mevzuata uygun olarak düzenlemek üzere bizden bordro hizmeti alabilirsiniz.