Bordrox Bordro Hizmetleri

[email protected]

Engelli Vergi İndirimleri Nedir?

Engelli vatandaşların da iş hayatında var olmasını sağlamak amacıyla yapılan uygulamalardan bir tanesi engelli vergi indirimleri olarak ifade edilebilir. Engelli vergi indirimi 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile düzenlenmiştir. Kanunun 31.maddesi kapsamında sağlanan vergi indirimi ile iş gücünü en az %80 oranında kaybetmiş çalışanların 1.dereceden engelli kabul edileceği ifade edilir.  Bunun dışında çalışma gücünün %60’ını kaybeden kişiler ikinci dereceden %40’ını kaybedenler ise 3.dereceden engellidir. Her biri için engellilik durumuna uygun engelli raporu alınması mümkündür.

Engelli Vergi İndirimlerinden Yararlanma Şartları

Engellilik oranlarına göre farklılık gösteren aylık vergi tutarları çalışanın maaşından belli derecelerde kesilir. Peki, engelli vergi indirimleri kimleri kapsar?

  • Maaş karşılığında çalışan engelli işçiyi,
  • Engeli olmayan ancak bakma yükümlülüğü bulunan çalışanın eşi ya da çocuğu engelli olan çalışan veya serbest meslek ustasını,
  • “Basit usule tabi mükellefler” statüsünde olan ya da serbest meslekle uğraşan bireyleri.

Engelli Vergi İndirimleri Nasıl Hesaplanır?

Devlet tarafından yasallaşmış hükümler çerçevesinde pek çok teşvik, destek, ödenek ve indirim hakları bulunur. Tüm bu kanunlar kapsamındaki uygulamalar elbette ki kişilere ve durumlara göre farklılaşan düzenlemeleri beraberinde getirir.

Genç, kadın ve özellikle engelli istihdamını önemseyen politikalar düzenlenip hak sahiplerinin bunlardan yararlanması sağlanır. Bu gibi desteklerin en kapsamlılarından olan engelli vergi indirimi içinde de belli bir tutar bulunur.

Engelli vergi indirimleri, engelli bir vatandaşın maaşının aylık gelir vergisi ile ya da diğer tüm ücret kalemlerinin toplanmasıyla hesaplanır. Çıkan rakamdan, engellilik oranı düşürülür. Ardından  toplam aylık gelir vergisi matrahı ortaya çıkar.

Engelli Vergi İndirim Tutarı

Çalışanın aylık gelir matrahı o aydaki gelir vergisi rakamı ile çarpılır. Çıkan sonuca göre gelir vergisi tutarından da “asgari geçim indirim tutarı” çıkarılıp engelli işçinin aylık gelir vergisi hesaplanır.

Buna göre:

  1. Derece engelli vergi indirimi 1.400 lira,
  2. derece engelliler için 790 lira,
  3. derece engeli bulunanlar için ise 350 liradır.

Engelli Vergi İndirimi Başvurusu

Uygun şartların bulunduğu engelli vatandaşlar engelli vergi indirimleri başvurusunda birtakım asıl ya da örnek nüshalarla Vergi Dairesi Başkanlığı’na başvurmaları gerekir.  Vergi Dairesi Başkanlığı bulunmayan yerlerde Gelir Müdürlüğü birimine başvuru yapmalıdırlar. Vergi Dairesi olmayan ilçelerde Mal Müdürlüklerine müracaat edilmelidir.

Engelli vergi indirimi başvuru şartları ve takip edilmesi gereken adımlar:

  • İlgili birimde başvuru formu doldurulur.
  • İş yerinden işveren tarafından imzalanıp çalıştığına dair belge alınır.
  • Serbest meslek sahipleri için vergi levhası fotokopisi çıkarılır.
  • C. kimlik numarasını içerir nüfus cüzdanı fotokopisi alınır. Eğer engelli yakını için başvuru yapılıyorsa engelli kişinin de nüfus cüzdan fotokopisi alınmalıdır.
  • Engellilik durumu bildiren Sağlık Kurulu raporu alınmalıdır.
Engelli Vergi İndirimi İçin Kimler Başvuramaz?

Bahsi geçen engelli vergi indirim hakkı maaştan kesilen bir gelir vergisi indirimidir. Doğrudan vergi ile ilintili olduğundan iş sahibi olamayan yani çalışmayan engelli vatandaşlar vergi indirimi desteğinden yararlanamazlar. Bununla birlikte “serbest meslek erbabı” ya da “basit usul mükellefiyeti” olmayanlar engelliler de bu indirim için başvuru yapamazlar.

Engelli vergi indirimleri ile ilgili daha fazla bilgi almak, teşvik danışmanlığı için hizmet talebinde bulunmak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.