İkale ve arabuluculuk ödemeleri işverenlerin yasalarla korunan haklarından olan bir uygulamadır. İşveren ve işçinin, işbaşı yapılırken aralarında sözleşme imzalanması oldukça önemlidir. Çünkü haklı ya da haksız olası fesihlerde işin sonlandırılması ikale sözleşmesine göre şekillenir. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre, iş güvencesi kapsamında olan arabuluculuk ve işçinin işe iade davasının açılmaması için ikale sözleşmesi yaygın olarak kullanılır.
Çalıştığı iş yerinden ayrılmakta olan işçinin işvereniyle yaptığı anlaşmaya göre ikale sözleşmesi iki taraf için de hukuken bir koruma sağlar. Buna göre işçinin hakları korunurken işverene dava açmasının da önüne geçmek adına bu sözleşme hazırlanır. Sözleşmeye göre işçi ve işveren karşılıklı olarak anlaşıp iş akdini sona erdirebilir. Herhangi bir anlaşmazlık söz konusu olduğunda ikale sözleşmesine göre işçi hakkını arayabilir, tazminat alma hakkı kazanabilir.
İkale ve Arabuluculuk Ödemeleri Nasıl Yapılır?
İkale ve arabuluculuk kapsamında ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği de işçinin ödenek haklarındandır. İşveren ile işçinin anlaşmalarında belirlenen tutar ikale ödemesinin bedelidir. Ancak bu sözleşmenin işveren açısından amacı, işçinin bu sözleşmeyi imzaladığı andan itibaren işverene hiçbir surette dava açamayacağını teminat altına almaktır.
Yani ikale sözleşmesinde tüm şartlar, ikale ve arabuluculuk ödemeleri tutarları ve ödemelerin tahsil edileceği süreçler de belirtilmiş olmalıdır. Diğer kısmıyla; işverenin ikale sözleşmesini cebri olarak imzaladığı tespit edilirse sözleşme geçersiz sayılıp aynı zamanda işveren tarafından feshedilmiş olduğuna hükmedilir. Fakat işveren bu feshi haklı nedenlerle yapmadıysa bu durumda işçinin güvenlik ve hakları kapsamında, ‘işe iade davası’ açma hakkı söz konusudur.
İşçi ya da işverenin haklılığı ile sözleşmelerin geçerliliği göz önünde bulundurularak taraflara ödemeler yapılır ve tahsil edilir. Yasalar nezdinde belirleyici kriterler; kişilerin kaç yıldır birlikte çalışıyor oldukları, sözleşme ile beraber kime ne ölçüde hak tanındığı ve kabulü gibi özel noktalardır.
Arabuluculuk Tarifeleri
Anlaşma konusu para olmayan ve para üzerinden değerlendirilmeyen hukuki anlaşmazlıkların arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulması mümkündür. İkale ve arabuluculuk ödemeleri uyuşmazlığa söz konusu olan her iki taraf için de belirlenmiş olan hükümlerden oluşur.
Arabuluculuk ödemeleri aile hukuku, tüketici hakları ve diğer anlaşmazlıklarda devreye giren, maddi ve sözleşme nitelikli sorunu giderme yolunda bir metottur. Uzman kişilerin arabuluculuk yapması, olası hukuk mücadelelerini tatlıya bağlamak ve kişilerin büyük maddi kayıplar vermesini önlemek açısından önemlidir.
Ticari çatışmalarda 2 kişi arasındaki anlaşmazlık durumunda her bir taraf için saat başına 330 TL, 3-5 kişinin taraf olması halinde taraf sayısı gözetilmeden bir saati 680 TL ödenir. 6-10 kişinin taraf olması durumunda yine taraf sayısına bakılmadan saati 700 TL, 11 ve daha fazla kişinin arabuluculuğu yapılacaksa ise saati 720 TL’dir.
İşveren ve işçi anlaşmazlıklarında ikale ve arabuluculuk ödemeleri 2 kişi için bir saat 170 TL, 3-5 kişinin için sayısı saat başı 360 TL olarak belirlenmiştir. 6-10 kişilik tarafların bulunması durumunda bir saati 380 TL, 11 ve daha fazla kişi için ise bir saati 400 TL’dir.
Konu hakkında daha detaylı bilgi almak ve bordro hizmetlerinden yararlanmak için şimdi bizi arayın!
0