İş Arama İzni ve Süresi Nedir
Bir yerde çalışmaya devam ederken ihbar süresi içinde her işçinin iş arama izni kullanmaya hakkı vardır. İşten ayrılacağını işverenine bildirdikten sonra en az 14 günlük ihbar süresi kadar işveren işçisine izin vermek zorundadır.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 27.maddesi kapsamında tanınan hakla işveren işçiden izin kullandığı süre zarfında hiçbir maaş kesintisi yapamaz. Eğer çalışan ihbar bildirimi yaparak işten ayrılacağını belirtmişse bu süre zarfında iş arayabilir. Çağrıldığı iş görüşmeleri için mesai saatleri içinde iznini kullanabilir.
Ancak ihbar bildiriminde bulunmayan çalışanlar ya da deneme süresi içinde bulunan işçiler için herhangi bir izin verilmek zorunda değildir. Bu süre zarfında işçi de işveren de iş sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir.
İş Arama İzni Süresi Ne Kadardır?
Gün içinde bir işçinin iş görüşmesine gidip gelmesi, trafikte geçireceği zaman gittiği yerdeki bekleme süresi göz önünde bulundurulur. Bu doğrultuda iş görüşmesi için izin alan işçiye en az 2 saatlik süre verilmesi gerekir. Bu izin süresi işveren tarafından belirtilen saatler içinde kullanılabilir. İş arama süresi, işçinin isteğine bağlı olarak toplu şekilde de kullandırılabilir.
İşçinin herhangi bir sebepten dolayı işten çıkmak istemesi ve bu nedenle iş araması, yasal haklarından biridir. Bu nedenle işvereninden herhangi bir mobinge maruz kalırsa ve iş arama izni kullanamazsa bu durumda işverene idari para cezaları uygulanır. İhbar bildiriminde bulunmasına rağmen işveren tarafından iş araması engellenen işçinin mağduriyetini karşılamak adına İş Kanunu %100 zamlı olmak üzere bir iş arama ücreti belirlemiştir.
İş Arama İzin Ücreti Ne Kadardır?
İşçisinin yasal hakkı olmasına rağmen, iş arama izni kullanmasına engel olan işverene en az yaklaşık 500 TL civarı para cezası kesilebilir. Maaşı 3000 TL olan bir işçinin iş arama izin ücreti hesaplanırken şu formül kullanılır: Saatlik ücret x iş arama izni toplam saati x katsayı. Bu formülde değişmeyecek olan tek rakam katsayıdır. Katsayı zamlı ödeme olduğu için 2 olarak kabul edilir. Saatlik ücret işçinin maaşına göre değişir. İş arama izni toplam saati de toplamda alınan izin saatine göre değişir.
İşçinin ihbar süresi 6 gün çalışanlar için asgari 14 gün kabul edilir. Bu durumda asgari ihbar süresi bulunan kişiler için cumartesi çalışmayanlar yani haftanın 5 günü çalışanlar 10 günlük ihbar süresi ve izin kullanabilirler.
İhbar süresi işçinin kıdem durumuna göre artabilir. Bu süre içinde işçi, her gün en az 2 saat olmak üzere iş arama izni kullanma hakkına sahiptir. İşçi hakkını toplu olarak kullanmak isterse bunu işten ayrılacağı günlerden hemen önceki günlerde kullanmalıdır.
Siz de sigortalı çalışanlarınızın haklarını doğru şekilde verebilmek, mali denetimlerden alnınızın akıyla çıkmak için out source bordro hizmeti alabilirsiniz. Bunun için Bordrox bordo hizmetlerimize göz atabilirsiniz.