Sigortalı olarak bir yerde çalışan bir işçinin hastalık ya da iş kazasıyla sebebiyle çalışamadığı durumlar söz konusu olabilir. Bunun gibi çalışmaya engel teşkil edecek durumlar için ise istirahat raporu alındığı bilinir. Bu rapor sağlık kurlunca verilen bir rapordur. “Geçici iş göremezlik” tanımıyla da bilinen durum bildirir rapor, iş kazası, doğum ve hastalık hallerinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nda görevli olan doktorun rapor etmesiyle işçinin geçici bir süre istirahatte olması gerektiğinin bir delili niteliğindedir. Bu prosedür sonrasında ise yine sağlık kuruluşlarının verdiği rapor ile işçinin çalışamadığı süre zarfındaki ücretin ödenmesi de “rapor parası” olarak adlandırılmıştır.
Sigortalı çalışan işçi şayet bir hastalık ya da kaza gibi durumlardan sonra istirahat raporu aldıysa bunu rapor tarihinden sonraki 3 gün içerisinde işverenine vermek durumundadır. Bu raporda işçinin çalışamayacağına neden olan detaylar ve rapor veren hekimin ismi kaşesi ile bulunacağından iş göremeyeceğinin kanıtıdır. Buna göre istirahat raporu parası alabilmenin şartları:
- Geçici iş görmezlik raporu alan işçinin rapor parası SGK tarafından ödenir. Bunun için işçinin rapor aldığı zamandan öncesinde en az 1 yıl boyunca sigorta primlerinin ödenmiş olması gerekir.
- Son 1 yıl ödeme süreci baz alındığında ise gün sayısı 90’dır. Yani 3 aylık sigorta primi ödenmiş olan işçiler bu destekten yararlanabilirler.
- Raporda doktorun kendi imzası ve kaşesi bulunmalıdır. Aynı zamanda hastanın durumunun detaylı bir şekilde belirtilmesi gerekir.
İstirahat Rapor Tutarı Tespiti
Rapor alınabilecek durumlar arasında sayılan herhangi bir nedenden dolayı rapor alınması gerekebilir. Bu durumda istenen belgeler ve kanuni gereklilikler sağlandığı takdirde istirahat raporu alınabilir. Bu şatları sağlayan kişiler için kanunda belirtilen tutarlarda rapor parası alınabilir. Raporu aldıktan sonra diğer koşulların yerinde olması kaydıyla bütün sigortalı işçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sunduğu destek kapsamında çalışamadıkları her bir gün için belirlenmiş bir ödeme miktarı verilmektedir. Raporun verilme amacı ise çalışamayacak duruma gelmiş olan işçinin bu süre zarfında ödenmeyen maaşı yüzünden maddi sıkıntıya düşmemesidir. Alınan rapor işçi ya da işçi yakını tarafından işverene, işveren tarafından da SGK’ye teslim edilmelidir. SGK’ye ulaşan rapor, incelemeye tâbi tutulduktan sonra uygun bulunursa rapor parası ödenmesine hükmedilir.
İş Görmezlik Raporu Ayakta ve Yatakta Tedavi
Herhangi bir nedenle iş kazasına ya da hastalığa uğrayan işçi, muayene olduktan sonra sağlık durumunun ve hasarın niteliğine göre rapor verilir. Hastalığın teşhisi sonucunda istirahat raporu almanın da şekli değişecektir. Buna göre ya ayakta tedavi ya da yatakta tedavi uygulamalarından herhangi birisi size uygun olarak rapor edilecektir. Elbette bu iki farklı tedavi yönteminin ödemeleri de farklılık gösterir. Bu tutarlar aşağıdaki gibidir:
- Asgari ücret üzerinden maaş alan işçi ayakta tedavi kapsamında 1 günlük rapor parası olarak 65,40 TL alır. Yatan hasta ise 49.05 TL alır.
- Hasta işçiye 30 günlük rapor verildiyse SGK bunun 28 gününü karşılar. 28 gün raporlu ayakta hasta ise 1.831,20 TL ödemesidir.
- Yatan hasta ise 1.373,40 TL ödemesi yapılır. Ancak işçi bir iş kazası sonucu 30 günlük yatan hasta ise 1 ayın tamamı ödenir. Ayakta hasta ise 1.962 TL olarak ödemesi yapılır.
İstirahat raporu gibi çalışanın uzun bir süre çalışamayacağını belgeleyen raporların SGK’ye bildirimi, çalışan özlük haklarının hesaplanması gibi konularda dış kaynak bordro hizmetleri ile size yardımcı olabiliriz. Bunun için bize iletişim bilgilerimizden ulaşarak konu hakkında detaylı bilgi alabilir, hizmet talebinde bulunabilirsiniz.