SGK adres değişiklikleri / SGK nakil işlemleri
SGK işyeri açılış ve kapanış işlemleri yanında bildirimi yapılması gereken SGK adres değişiklikleri de yer alır. SGK’ye hem şehir içinde hem de dışında gerçekleştirilen işyeri taşınma ve nakil işlemleri için bildirimde bulunulması gerekir. İşyeri adres değişikliği ile ilgili düzenleme 510 Sayılı Kanun ile yapılmıştır. Adres değişikliği bildirimi ilgili kanunun 11.maddesi ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 33.maddesi ile düzenlenmiştir. SGK adres değişikliği bildirimi:
- İşyeri adres değişikliği
- İşyeri nakil işlemleri
- Şirket birleşmesi olmak üzere 3 ayrı durum için de yapılmalıdır.
SGK’ye yasal süre içinde bildirimde bulunulması gerektiği ifade edilmiştir.
SGK Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
İşveren yeni iş yeri adresini SGK’ye 10 gün içinde bildirmelidir. Bildirimi en geç, sigortalı çalışan işe alındığı gün yapmak zorundadır. İlk bildirim sonrası yeniden bu iletişim ve adres bilgilerinde değişiklik olması durumunda yeniden adres değişikliği bildirimi yapılmalıdır. SGK adres değişiklikleri arasında yer alan şehir içi ve şehir dışı adres değişiklikleri için hazırlanması gereken bir adet dilekçe bulunur. Ancak e-SGK sistemi ile de SGK’ye gitmeye gerek olmaksızın başvuru yapılması mümkündür. E-SGK sisteminden adres değişikliği bildirimi giriş ekranında sizden istenen bilgiler şunlardır:
- Kullanıcı adı
- Şifre
- İşyeri şifresi
- Güvenlik kodu bilgilerini karşınızdaki ekrana yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz.
SGK Adres Değişiklikleri Başvuru
SGK adres değişikliği yapmak için sistem üzerinden takip edilmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:
- E-devlet aracılığıyla yapılacak olan başvurularda giriş ekranından girdikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu sekmesine girebilirsiniz.
- Sonrasında buradan “işveren prim toplama sistemi” sekmesini seçebilirsiniz.
- Bir sonraki adımda ulusal adres veri tabanı sistemi ile işyeri adres girişi ile adres bildirim değişikliği
SGK adres değişiklikleri için dilekçe hazırlanırken verilmesi gereken bilgiler şunlardır:
- İşverenin adı ve soyadı
- Adres bilgisi
- İrtibat numarası
- E-posta adresi
- Dilekçe konusu
- Adres değişikliği yapılan tarih ve yeni adres bilgisi
- İşverenin imzası
Bildirilmeyen SGK Adres Değişiklikleri
SGK nakil işlemleri için ilgili dilekçenin hazırlanması ve teslimi ile yeni SGK kaydı yapılmış olur. Ayrıca nakil işlemi gerçekleştikten sonra işçilerin de yeniden işe alınması ve SGK kayıtlarının tekrar başlatılması gerekir. Eğer işyeri adres değişikliği yapıldıktan sonra 10 gün içinde ünite değişikliği bildirimi yapılmazsa SGK idari para cezası uygulanabilir.
Yeni adres bildirimi ile birlikte işyeri başka bir üniteye nakledildikten sonra eski üniteye 15 gün içinde bir yazı gönderilir. Bu bildirim ile birlikte işyerinin eski dosyası kanun kapsamından çıkarılarak yeni adres üzerinden yeni ünite biriminde kaydı tutulmaya devam edilir. SGK adres değişiklikleri için yapılan yeni bildirimlerle oluşturulan yeni kayıt neticesinde yeni dosya kaydı da oluşturulur.
İşyeri Sahibinin Vefatı
Eğer işyeri sahibi vefat ederse işyeri sahibinin mirasçıları 3 ay içinde mirası reddedebilirler. Mirasın reddedilmemesi durumunda ise mirasçıların işyeri bilgilerini SGK’ye bildirmeleri gerekir. Bu bildirim işyeri sahibinin ölüm tarihinden en geç 3 ay geçene kadar yapılmalıdır. Mirasçılar tarafından kabul edilen SKG adres değişiklikleri için verilmesi gereken bilgiler arasında şunlar yer alır:
- İşyerinin unvanı, adı ve adresi
- İşyerinde çalışan işçi sayısı
- Çalışma konusu
- İşin başlama ve son bulma tarihleri
- Yeni işverenin adı ve soyadı
- Varsa işveren vekillerinin adı ve soyadı
Bu bilgiler en geç 1 ay içinde işyerine en yakın SGK il ya da ilçe müdürlüğüne bildirilmelidir.
SGK adres değişiklikleri, işyeri kuruluşu ve kapanışı gibi işlemler hakkında bilgi almak, hizmet talebinde bulunmak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz. Ayrıca şirketiniz için ihtiyaç duyduğunuz her türlü bordro hizmeti konusunda size yardımcı olabiliriz.