Bordrox Bordro Hizmetleri

[email protected]

SGK İşyeri Açılış ve Kapanış İşlemleri

Geçimini sürdürmek adına bir işyeri açmayı planlayan kişilerin işyeri açılış ve kapanış işlemleri için bir dizi ön hazırlık ve müracaat süreçleri bulunur. İşyeri açılış ve kapanış süreçleri resmi onaya tabi işlemlerdir. İşyeri açmak için öncelikle toparlanması gereken çeşitli belgeler ve alınması gereken izinler vardır. Kapanış işlemleri için de takip edilmesi gereken resmi bir prosedür bulunur. Şimdi hem açılış hem de kapanış işlemleri için gereken şartları açıklayalım.

SGK İşyeri Açılış İşlemleri

İşyerinin faaliyete geçmesi için öncelikle işyeri açmak isteyen kişinin başvuru dilekçesi hazırlaması gerekir. Bu rutin uygulama, iş yeri açılış ve kapanış işlemleri için olmazsa olmazları ifade eder. Zira tüm bu başvuru süreçlerinin tamamlanması ve gereken evrakların tesliminden sonra diğer hazırlıklar başlayabilir.

İşyeri faaliyete geçmeden ve sigortalı bir işçi işe alınmadan önce uygulanması gereken resmi adımlardan bir tanesi işyeri açılış bildirimidir.

İş Yeri Açılış Bildirimi Süresi

3568 sayılı İş Kanunu uyarınca iş yeri açılış işlemleri için bildirim zorunluluğu için belli bir süre bulunur.  Bu tarih iş yeri açmaya karar verip şahsi hazırlıkların tamamlanmasının hemen ardından başlar. En geç ise sigortalı işçinin işe başlatılacağı tarihte sonlanır. Şayet işyeri sahibi herhangi bir sebepten bu süreyi aşarsa miktarları değişmek üzere idari para cezaları uygulanmaktadır.

İşyeri Açılış Belgeleri Nelerdir?

İkamet edilen yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip başvuru yapıldığı takdirde iş yeri açılış ve kapanış işlemleri belli bir sırayla uygulanmaya başlanır. İşyeri açılış belgesi doğru ve eksiksiz doldurulup onay alınmak üzere SGK’ya teslim edilmelidir. Belgeler doğru bir biçimde doldurulmuş ise SGK başvuru sahibine işyeri için sicil numarası verir. Bu süreçte işe alma ya da işten çıkarma söz konusu olursa, belgedeki bilgilerin değişiklikleri ve güncellemeleri yapılarak tüm bunlar yine SGK’ye bildirilmelidir.

İşyeri açılış başvurusu için gereken belgeler ise şunladır:

  • Vergi dairesinin verdiği işyeri açılış bildirimi formu,
  • 2 adet ikamet kaydı fotokopisi,
  • 2 adet kimlik fotokopisi,
  • 2 adet işyerinin açılacağı tarihin bulunduğu kira kontrat fotokopisi,
  • Serbest muhasebeci mali müşavir meslek sözleşmesi
  • 2 adet serbest muhasebeci mali müşavir işlemleri için noter evrakı olmak üzere sıralanabilir.

Yazar Kasa Kullanımı İzni için İşlemler

İşyeriniz perakende sektöründe hizmet verecek ise mekanınızda yazar kasa bulundurmanız da gerekecektir. Yazar kasa işlemleri için vergi dairesine başvurup “yazar kasa izin dilekçesi”  formu doldurmalısınız. Bu formu doldurarak vergi dairesinden yazar kasa kullanımı için izin almış olursunuz. Ardından yetkili şubeye gidip yazar kasa teminini sağlayabilirsiniz. Ancak yapmanız gerekenler bu kadarla sınırlı değildir. Sonrasında ürünün faturasının fotokopisini, vergi dairesi tarafından verilen onay belgesinin fotokopisini, yazar kasanın ilk 3 sayfa ruhsat fotokopisini belgelendirmeniz ve vergi dairesinde tekrar onaylatmanız gerekir. Olur da bir sebepten dolayı işletmenizi kapatmak isterseniz bu durumda ise SGK işyeri açılış ve kapanış işlemleri için önemli olan kapanış prosedürlerini uygulamanız gerekir.

SGK İş Yeri Kapanış İşlemleri Nelerdir?

Kişilerin iş yeri kapatma talepleri olduğunda izlemeleri gereken yol, işyeri açma işlemleri ile pek de benzer değildir. Çünkü işyeri açılış ve kapanış işlemleri için uygulanacak prosedürler farklıdır.  Buna göre işyeri açılış işlemlerinde olduğu gibi SGK’ye herhangi bir belge vermek ya da başvuru yapmak zorunlu değildir.

Fakat güvenlik açısından birtakım bilgiler ile kişisel verilerin başkalarının eline geçmesi riskine karşı bu kapanışın yapılması en doğru tercihtir. Bunun için il müdürlüğüne ya da SGK’ye işyeri kapatma dilekçesi ile bildirimde bulunulması yeterli olacaktır. Eğer bu bildirim yapılmazsa işyeri sahibi için kanunda herhangi bir cezai işlem uygulanması söz konusu değildir.

İşyeri açılış ve kapanış işlemleri ile ilgili doğru bilgilere ulaşmak, işyeri açılışı ve muhasebesi hakkında yardım almak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz. Bordro hizmetleri aracılığı ile şirketinizin gelir gider dengesini koruyabilir, destekler, primler ve vergiler ile ilgili bildirimlerinizi zamanında yapabilirsiniz. Güncel mevzuata uygun hazırlanan bordrolama hizmeti için bize şimdi ulaşın.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.