Bordrox Bordro Hizmetleri

[email protected]

Türk vatandaşlarının haklarının korunması ve onanması için birçok hüküm yasalarla belirlenmiştir. 2021 yabancılara ödenecek ücretler de ülkemizde bulunan ya da bulunacak olan yabancı uyruklu işçiler için geçerli olan uygulamalar kapsamında belirlenir.

Türkiye’de çalışma izni olan yabancı uyruklu kişi ve hizmet personeli için ödenecek asgari rakamlar vardır. Bunlar bakanlık tarafından minimum düzeyde sınıflandırılır ve bu ücretten aşağısı ödenemez.

Taban ücretler sabit olduğu gibi; işçinin pozisyonu, mesleği ve kıdem durumuna göre değişiklikler söz konusu olabilir. Aynı zamanda yabancı işçilerin bu ücret ve primlerden yararlanabilmeleri için birtakım koşulların da uygun olması için bazı şartlar aranır. Bu koşulların mevcut olması halinde devlet destekli ödemeler her birey için geçerli olacaktır.

2021 Yabancılara Ödenecek Ücretler Ne Kadar?

Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlamış olan yabancı işçi çalışma kriterleri sabittir. Buna göre işveren tarafından ödenecek ücretler işçinin yetkinliğine uygun seviyede olmalıdır.

Bu kapsamda 2021 yılı itibarıyla geçerli olan asgari ücret tutarı baz alınır. İşçinin görevdeki donanım ve üstlendiği vazife değerlendirilerek 2021 yabancılara ödenecek ücretler şu şekilde belirlenmiştir:

  • Üst düzey yöneticiler ile ön izin talebinde bulunan mühendis ve mimarlar için asgari ücretin 6,5 katı,
  • Şube müdürleri olarak görev yapan mühendis ve mimarlar için asgari ücretin 4 katı,
  • Uzmanlık gerektiren meslek sahibi olanlar, öğretmenler, psikologlar, fizyoterapistler, müzisyenler, sahne sanatçıları gibi alanlarda görev alacak olanlar için yabancılara ödenecek ücretler asgari ücretin 3 katı,
  • Evde temizlik ve hizmet işlerinde çalışacak olan kişiler için en az asgari ücret,
  • Satış ve pazarlama görevlisi, ithalat-ihracat elemanı gibi görevlerde bulunanlar için asgari ücretin 1,5 katı olması işçilerin ücretler tasniflerinde yer alır.

Çalışma İzni Verilmeyen Yabancı İşçiler

Genel olarak yabancı uyruklu işçilerin çalışma kıstasları zorlayıcı ya da ağır değildir. Ancak 2021 yabancılara ödenecek ücretler her işçi için geçerli olan haklar değildir. Bu doğrultuda çalışma izni hakkı olmayanlar:

  • En az üç yıl süreyle bir Türk vatandaşıyla evli kalan yabancılar,
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olanlar,
  • Türk akrabaları olan ve bu uygulama çerçevesinde ikamet izni bulunan yabancılar,
  • İnsan ticareti mağdurlarından olduğu için ikamet izni almış olan yabancılar,
  • Vatansız, göçmen gibi statülere sahip olunduğu için ikamet izni olan yabancılar.

Bahsi geçen bu kişiler yönetmeliğe göre çalışma izni değerlendirmelerine tâbi tutulmazlar. Ancak çalışma izni alma mecburiyetleri vardır. Bu kişilerin çalışması halinde ödenecek ücretler en az asgari ücret kadar olmak zorundadır.

2021 yabancılara ödenecek ücretler, devlet yardımları, bordro teşvik ve danışmanlığı konularında bilgi almak için şimdi arayın!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.