Bordrox Bordro Hizmetleri

[email protected]

Bireysel Emeklilik Sistemi

4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu dairesinde uygulamaya başlanmış olan ve gün geçtikçe daha fazla kullanılan bir sistem olan bireysel emeklilik pek çok avantaja sahiptir. Kısaca “BES” olarak da anılan uygulama, bireylerin çalışma hayatları boyunca bir nevi ekonomik davranıp tasarruf etmelerini sağlayarak birikim yapmalarına olanak tanır.

Bu birikim de vadeli yatırım olarak ödenir, ileride emekli olunduğunda ekstra bir maaş olarak kişinin bütçesine katkı sağlar. Ancak bu emeklilik sistemi devlete bağlı bir sigorta primi ödeme yöntemi değil, özel emeklilik yöntemidir.

Talep eden kişiler kendi tercihleri doğrultusunda emeklilik için ödemelerini başlatarak sosyal güvenlik sistemi tarafından sunulmuş emeklilik sistemine dahil olabilirler. Ancak belirtmekte fayda var: özel bir emeklilik olduğu için sistem, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağladığı hakları sağlamaz. Yani bireysel emeklilik ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanılması mümkün değildir.

Burada amaç yalnızca, ödeme süresi ve miktarını tamamlayıp emekli olunduğunda istenirse maaş istenirse de toplu para olarak miktarın geri alınmasıdır.

Bireysel Emeklilikten Yararlanma Şartları

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bulunan her kişi dilediği zaman bireysel emeklilik sistemi için başvuru yapıp katılımcı olarak ödemelere başlayabilir. Bu sisteme dahil olanlar %25 oranındaki devlet katkı payından yararlanabilir. Üstelik devletin sunduğu katkı paylarından istifade edebilmek için herhangi bir şart yoktur. Bütün katılımcılar bu haktan yararlanabilirler.

Konu ile ilgili detaylı bilgiyi başvuru yapılan banka ya da özel kurumdan almak mümkündür. Emeklilik planı şu kıstaslara göre belirlenir ve ödemeler bu plan dahilinde yapılır:

  • Başka bir emeklilik ödemeniz olup olmadığı,
  • Gelir düzeyiniz, ileriye yönelik emeklilik planlarınız/ hayalleriniz
  • Yaşınız

Emeklilik sistemine katılmak için ilgili bütün belgelerin eksiksiz doldurulması gerekir. Ardından imza veya elektronik imza yöntemiyle sisteme girmek için şartları kabul edip ödemelere onay vermiş olursunuz.

Bireysel Emeklilik Sistemi Kesintileri ve Emeklilik Şartları

Usulüne uygun olarak hazırlanan kişiye özel emeklilik planı içerisinde birtakım kesintiler uygulanabilir. Ancak banka tarafından alınan katkı payları, değişkenlik gösterse de sonrasında emeklilik ödemeleri için değerlendirmeye alınabilir. Bu tamamen en baştaki anlaşmalara bağlıdır.

Bireysel emeklilik için ödenmesi gereken minimum tutar, banka ve şirketlere göre farklılık gösterir. Ancak bu tutar ortalama 125 liradan başlar. Elbette kişinin talep ve bütçesine göre bu rakam 8 bin lira gibi ücretlendirmelere kadar çıkabilir. Tüm bu ücretlendirmeler tamamen kişiseldir. Sistemde katılımcı olduktan sonra, emeklilik sözleşmesindeki katkı payı rakamı, bağlı bulunan şirketlere ve fonlara göre anlaşmada belirtilen sınırlar dahilinde değiştirilebilir. Ayrıca istenen zamanda ödeme dondurulabilir ve kişisel tercihe bağlı olarak tekrar başlatılabilir.

Emeklilik ödemesine ek olarak, katılımcılardan bazı zorunlu kesintiler yapılır. Buna göre ödenen prim baz alınarak kazancın %3’lük oranına vergi kesintisi yapılır. Kesinti miktarları en az 53 lira, en fazla ise 340 lira olarak yansıtılır.

Tüm bu adımlar izlenip tercihlere göre şekillendirme yapıldıktan sonra, bireysel emeklilik hakkı kazanmak için başlangıç tarihinden itibaren 10 yıl boyunca sistemde kalınması gerekir. Aynı zamanda maaş ya da toplu para alımı için 56 yaşını doldurmuş olma şartı bulunur.  Fakat tüm bu koşullar yerine getirildikten sonra ödemeye devam ederek sistemde kalıp birikiminizi arttırmayı tercih edebilirsiniz.

Özel şirketlerde bireysel emeklilik sistemi ile ilgili destek almak ve bordro hizmetleri hakkında yardım talebinde bulunmak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.